Inför GP Cycliste de Québec

quebec

Proffscirkusen tar sig över Atlanten, närmare bestämt till Kanada för två tuffa endagslopp. De har båda World Tour-status och vi har de senaste upplagorna varit bortskämda med väldigt fina startfält och i år är inget undantag. Förberedelserna inför VM i norska Bergen är i full gång och för de som inte valt Vueltan som uppladdning är dessa hårda lopp perfekta genomkörare för att slipa på formen.

Rejsen i Kanada attraherar många olika typer av cyklister så vi kommer få se både spurtare, puncheurs och klättrare som kommer för att vinna.

Niclas Haslum älskar hårda endagarsrace, här kommer hans uppsnack av fredagens GP Québec. Stay tuned för GP Montreal som körs på söndag.

Grand Prix Cycliste de Québec

Förra året vann Peter Sagan här innan han senare gick och vann regnbågströjan i Doha.

Tävlingen körs inne i Québec på en varvbana som mäter 12,6 km. Cyklisterna ska köra 16 varv och tävlingen mäter 201,6 km och innan dagen är slut kommer man ha avverkat nästan 3000 höjdmeter! Det är slutet på varvet där backarna kommer och efter att cyklisterna svängt av från vattnet kommer först Côte de la Montagne som mäter 375 m med en snittlutning på 10%. Tätt efter det kommer Côte de la Potasse med 420 m och ett snitt på 9%. På väg upp mot målet kommer en sista knäppa, Montée de la Fabrique, 190 m och 7% i snitt innan cyklisterna svänger in på upploppsrakan som är Montée du Fort, 1 km med snitt på 4%.
grand-prix-cycliste-de-quebec-2017-1504268304

Taktik

En tidig utbrytning kommer gå iväg där de mindre lagen utan favoriter är representerade. När det sedan blir körning i klungan är deras dagar räknade och attackerna kommer avlösa varandra när de stora lagen vill få iväg folk i utbrytningar så de slipper jaga. Jag tror att BORA-Hansgrohe och BMC kommer ta stort ansvar i klungan eftersom de har de två stora favoriterna. Attackerna lär dugga tätt de sista varven och vanligtvis slutar tävlingen i en spurt från en kraftigt reducerad klunga. Upploppsrakan är lång och seg och det gäller att vara kall och inte dra igång spurten för tidigt.

Favoriter

Peter Sagan – fjolårets vinnare såg ut att vara i kalasform i BinckBank Tour men en punktering stoppade hans chanser till vinst. Sagan brukar historiskt sett trivas på denna sida Atlanten och världsmästaren har ett starkt lag med sig. Han startar som den största favoriten då han lätt går med i backarna och har en vass finish.

Greg van Avermaet – efter en fantastisk klassikersäsong har belgaren varit mer anonym och vinsterna har lyst med sin frånvaro, men jag förväntar mig att GvA kommer vara i toppform lagom till världsmästerskapen där han leder den belgiska truppen. BMC har ett fint lag på plats med bland annat Dylan Teuns som varit strålande sista tiden.

Michael Matthews – två etappsegrar och gröna tröjan på Touren. Inför stundande VM kommer “Bling” vara kapten för Australien vilket innebär att formen borde vara god. Matthews är en fantastisk cyklist som klarar både backar och har en makalös spurt. Sunweb har ett starkt lag på plats med bla annat Geschke och Dumoulin som kan komma att spela viktiga roller mot slutet.

ORICA-Scott – Gerrans, Albasini, Kreuziger, Impey och Keukeleire. ORICA har ett riktigt fint lag på plats och även om de inte har någon uttalad kapten har de massor av kort att spela. Jag förväntar mig att de sätter färg på tävlingen under de sista varven. Bir det en klungspurt har både Gerrans och Impey fina avslutningar.

Bauke Mollema – holländaren har under de senaste åren utvecklats till en fin endagsloppscyklist med härlig vinnarinstinkt efter etappseger på Touren och tidigare seger i Clasica San Sebastian. För att vinna i Québec behövs det för Mollema att det spricker av rejält på slutet och han lyckas komma iväg i en mindre grupp. Trek har även med sig både Fabio Fellline och Jasper Stuyven som båda två är kapabla att göra fina resultat.

Oliver Naesen – belgiska mästaren väntar fortfarande på den första riktigt stora segern. Även om Québec och Montreal är de perfekta loppen för Naesen visar han ständigt på utveckling och snart kommer han vinna något stort.

Rigoberto Uran – tvåan från Touren! Som etapploppsåkare är colombianen defensiv men under endagsloppen står han ständigt för attacker som ofta resulterar i fina resultat. 2015 vann Uran här efter riktigt fin attack innanför sista kilometern. Uran är taktiskt skicklig och står ofta för attacker vid precis rätt tidpunkt. Vinner han imorrn gör han det precis på det viset.

Diego Ulissi – italienaren har haft en anonym säsong i UAE-teamet men har en vass finish och klarar kortare backar fint. Kan bli farlig i en mindre grupp.

Tim Wellens – en av mina favoritcyklister. Ständigt går han på attack och drar sig aldrig för att ta sina förningar när han kommer loss. Har lyckats skapa sig ett fint CV under de sista åren och är formen där så attackerar han. Lotto Soudal har även med sig Tiesj Benoot och Tony Gallopin som båda har kapacitet att vara med där framme på slutet.

Sonny Colbrelli – Om det skulle bli spurt.

Arnaud Démare – Ännu en spurtare som behöver att det går ihop på slutet.

Spåkulan

Förhoppningsvis får vi en fin tävling på den härliga varvbanan inne i Québec. På sista varven tror jag de stora lagen kommer börja attackera innan de stora favoriterna börjar röra på sig på sista varvet. Även om det kommer bli ett gäng hårda attacker tror jag det kommer finnas tillräckligt många hjälpryttare kvar på slutet för att sy ihop det och vi får en spurt i en grupp om 20-30 cyklister och jag tror världsmästaren Peter Sagan tar sin andra raka seger i Québec.

Niclas Haslum

Följ oss på Facebook

Kommentera