Cykla säkert på egen hand med ICEdot

ICEdot

Cyklar du ensam ibland? Kanske till och med i skog och mark där det inte direkt passerar jättemycket människor? Har du funderat på vad som skulle hända om du råkade ut för en såpass allvarlig olycka att du själv inte skulle kunna larma dina anhöriga eller ringa en ambulans?

Vi vill inte måla fan på väggen, men det kan ju vara bra att fundera på. Och inte nog med det, vi kan också tipsa om en liten pryl som löser det där problemet om olyckan skulle vara framme; ICEdot.

ICEdot är i grunden två olika delar. Den ena delen är ett register där du kan registrera information om dig själv som kan vara bra att ha vid en nödsituation. Uppgifterna kan vem som helst komma åt genom att SMSa din personliga kod (som du har på ett klistermärke på hjälmen eller bär på ett silikonarmband) till ett nummer och som svar få just dina uppgifter. Det är i sig ganska smart men har några brister. För det första måste någon hitta dig och för det andra måste de lista ut hur det hela funkar.

Den andra delen av ICEdot tycker vi är mycket mer intressant. Det är det de kallar för “Crash Sensor”.

ICEdot sensor
ICEdots kraschsensor kan fästas på i stort sett alla cykelhjälmar

Det är just vad det låter som. En liten “puck” som du fäster på hjälmen och som känner av om du kraschar. Sensorn är kopplad till din smarta telefon (iPhone eller Android) och om olyckan är framme och du kraschar drar den igång ett alarm och en nedräkning. Om det var en liten vurpa kan du avbryta nedräkningen (som du själv kan ställa in hur lång den ska vara), men gör du inte det skickas ett SMS till de kontakter du själv valt innehållande bland annat GPS-information om var om var olyckan inträffat, eller var du befann dig senast du hade gps mottagning (om du cyklar i otillgänglig skog tex).

Vi tycker att det hela låter riktigt smart och vettigt.

Sensorn kostar en dryg tusenlapp. Kanske mycket pengar för en liten pryl, och självfallet kan den inte förhindra en olycka, men om något skulle hända kan den vara ovärderlig.

Läs mer på icedot.org/

Kommentera